Özgür Ortak Alan 1903: Beşiktaş, Sinanpaşa’da işgal girişimi

Özgür_Ortak_Alan_1903-400x298

Bugün öğle saatlerinde anarşist ve farklı sol eğilimlerden yaklaşık 50 kişilik grup Beşiktaş, Kartal Heykeli önünde buluşarak Sinanpaşa’da bulunan 40 yıldır kullanılmayan eski Rum okulunu işgal etmek istedi. Aktivistlerin niyeti mekanı özgürleştirmek ve ticari olmayan bir sosyal merkeze çevirmekti.

Sabah saatlerinde müzik performansı eşliğinde bina önüne gelen eylemciler önce yemek masası açtılar. Ancak kapı kilidini kırarak içeri giren ve binadan “Özgür Ortak Alan” pankartı sallandıran eylemcilerin girişimleri mahallenin muhafazakar sakinleri ve faşistler tarafından olumsuz karşılandı. Bir grup eli sopalı faşist binanın önüne gelerek eylemcileri engellemek istedi. Bir süre yaşanan tartışmanın ardından polis olay yerine geldi ve faşistlerin tarafında yer alarak eylemcilerin binayı terk etmelerini istedi. Nihayetinde faşistler püskürtüldü. Ancak bina sahibiyle görüşen eylemciler, binanın yakında Rum vakfına kullanım maksadıyla geri verildiğini ve vakfın çeşitli projeleri olduğunu öğrenen eylemciler binayı terk ettiler.

Herhangi bir yaralanma veya gözaltı durumu yok.

http://www.youtube.com/watch?v=6K1kBU9YkKs

Eylemcilerin işgal sonrası açıklamaları:

Ermeni, Rum evlerinin devlet eliyle mülksüzleştirilmesine, bu mülklerin peşkeş çekilmesine karşıyız. Devletin bu binalarin kullanimini kapatmasi, birçoğu otele, işyerine, AVMye dönüştürmesi burjuvaziye peşkeş çekilmesi sonucunda çok azı hala kalabilmiştir.

Bunlardan bir tanesi de Tarihi Panayia Rum okuludur. Biz de 40 yıldır kullanılmayan bu rum okulunu Beşiktaş halkına ve özellikle de Beşiktaş Rumlarına geri kazandırmak maksadıyla işgal etmeye ve kullanıma açmaya karar verdik. Her nasılsa işgal hareketinin kitleselleşmeye başladığı şu dönemde  binanın Rum vakfına kullanım maksadıyla geri verildiğini yeni öğrendik. Vakıftan ziyarete geldiler ve projelerini aktardılar. Biz de hiçbir olay çıkarmadan binayı terk ettik.

Bütün bunlar olurken bir grup faşist ve rantçı polis işbirliğiyle bize saldırmaya ve olay çıkartmaya çalıştılar. Yaşadığımız dönemi göz önünde bulundurarak sükunetimizi koruduk ve hiçbir olay çıkmasına izin vermedik.

Biz işgal yapanlar siyasi kurumlardan, partilerden ve altını çizerek söylüyoruz iddia edildiği gibi HDP ve Berkin Elvan Öğrenci Evinden bağımsız bir inisiyatifiz.

Bu olayı bahane ederek Berkin Elvan Öğrenci Evine ya da HDPye yapılacak herhangi bir saldırıda onlarla birlikte olacağımızı duyuruyoruz.

YAŞASIN DEVRİMCİ DAYANIŞMA!

İŞGAL DEVRİM ÖZGÜRLÜK!

http://www.youtube.com/watch?v=kvpZp720pxk

http://www.youtube.com/watch?v=qMn5eYB7O1k

http://sosyalsavas.org/2014/03/ozgur-ortak-alan-1903-besiktas-sinanpasada-isgal-girisimi/

Özgür Ortak Alan 1903 işgal girişimi videosu


http://www.youtube.com/watch?v=ft0cDliN8zY

mart 2014 Cumartesi günü saat öğlen 12.30. Yer: Beşiktaş Eski Rum okulu, Balık Pazarı karşısı.

40 yıldır kullanılmayan bu Rum okulunu Beşiktaş halkına ve özellikle de Beşiktaş Rumlarına geri kazandırmak maksadıyla işgal etmeye ve kullanıma açmaya karar verdik. Her nasılsa işgal hareketinin kitleselleşmeye başladığı şu dönemde binanın Rum vakfına kullanım maksadıyla geri verildiğini yeni öğrendik. Vakıftan ziyarete geldiler ve projelerini aktardılar. Biz de hiçbir olay çıkarmadan binayı terk ettik.

Bütün bunlar olurken bir grup faşist ve rantçı polis işbirliğiyle bize saldırmaya ve olay çıkartmaya çalıştılar. Yaşadığımız dönemi göz önünde bulundurarak sükunetimizi koruduk ve hiçbir olay çıkmasına izin vermedik.

Sivil faşistlere karşı bize destek olan, kavga çıkmasını, birçok kişinin yaralanmasını önleyen çarşı esnafı, çevre halkı ve devrimciler sayesinde kimsenin canı yanmadan olay sona erdi.

Daha açılır açılmaz ‘ Ne yapabilir, nasıl yardımcı olabilirim ‘ diyen insanlar, kullanılmayan bir binayı açtığımız için sevinenler, bizi tebrik edenler hepimize umut verdi.

Darısı gelecek işgallere

İŞGAL VE ÖZGÜRLÜK!

http://sosyalsavas.org/tag/ozgur-ortak-alan-1903/

Özgür Ortak Alan İnisiyatifi’nden açıklama

Özgür_Ortak_Alan_İnisiyatifi’nden_açıklama-400x224


ÖOA inisiyatifi
 her yerdeki antikapitalist ve özgürlükçü işgalcilerin kardeşi ve yoldaşı olarak vakıflara iyi niyet ve sakinlik hatırlatması yapmayı bir borç biliyor. Halkların çıkarına kullanıma kapatılmış bu alanların geri-işgalleri, buraları gayrimüslimlerin de kullanımına açacaktır, yeter ki halklarda o inisiyatif ortaya çıksın.

Gayrimüslimlere: Acı anıları hatırlattıysak özür dileriz. Okul binasının içine girdiğimizde tarihinin mahremine de ister istemez girmiş bulunduk. Dağıtılmış sıralar, dolaplar, kırık bir piyano, yerlerde kitaplar.. Ön cephenin kırılmış pencereleri ve dökülmüş işlemeleri herşeyi gizleyemiyor. Şehrin orta yerinde ölüme terk edilmiş o binaya her bakışımızda bu kanlı tarihi değilse neleri düşünmeliyiz?

ÖOA İnisiyatifi – 29 Mart 2014

http://sosyalsavas.org/2014/03/ozgur-ortak-alan-inisiyatifinden-aciklama-29-mart-2014/#more-15538