Kobanê için küresel eylem çağrısı (1 Kasım 2014)

B1Hd8uSIYAAt2g3-423x600

DAİŞ çetelerinin Kobane ve diğer bölgelerdeki soykırım amaçlı saldırılarına karşı dünyanın birçok ülkesinden siyasetçi, bilim insanı, aydın, filozof ile sivil toplum kuruluşundan eylem çağrısında bulundu. 130 tanınmış şahsiyet ve kuruluşun yaptığı çağrıda, 1 Kasım’da saat 14’de tüm dünya ülkelerinde Kobane’ye destek yürüyüşleri düzenlenmesi isteniyor.

‘DAİŞ’e karşı, Kobane ve insanlık için dünya çapında eylem” başlığıyla yayınlanan çağrı metninde, DAİŞ’in 15 Eylül’de Kobane kentine karşı bir çok cepheden bir saldırı hareketi başlattığı ve bunun Mart 2014’ten bu yana düzenlenen üçüncü büyük saldırı olduğu kaydedildi.

Kobane’ye yönelik ilk iki saldırının geri püskürtüldüğünün belirtildiği çağrı metninde, DAİŞ’in şehri ele geçirmek amacıyla tüm güçlerini bir araya getirdiğine dikkat çekildi.

YPG ve YPJ savaşçılarının Kobane halkının tek umudu olduğuna vurgu yapılan çağrı metninde şöyle denildi: “Geçtiğimiz Ocak ayında Rojava Kürtleri, üç kanton halinde örgütlenen otonom idari sistemlerini hayata geçirdiler. Bu kantonlarda Kobane kuzeyden Türkiye ile sınır iken, diğer yönlerden DAİŞ kontrolündeki bölgelerle çevrilidir.

DAİŞ, Amerikan üretimi ağır silahları kullanarak Kobane’ye girdi. Yüzbinlerce sivil insan bir soykırım tehdidiyle karşı karşıya. Kobane’de halk ellerindeki hafif silahlarla bu çetelerin barbarca saldırılarına karşı direnirken, kendilerini kurtarmak için sadece YPG ve YPJ birliklerine güveniyorlar.”

KOALİSYON ÜYESİ TÜRKİYE’NİN DAİŞ’E YARDIMLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

“İşte bu nedenle Kobane’ye destek ve DAİŞ’e karşı durmak için dünya çapında eyleme geçmek önemlidir” denilen çağrı metninde, DAİŞ karşıtı koalisyonun sürmekte olan bir soykırıma tanık olmasına rağmen, Kürtlerin direnişine gerekli desteği vermediğinin altı çizildi.

Çağrı metninde şöyle devam edildi: “Koalisyon, uluslararası hukukun gereği olan yükümlülüklerini yerine getirmedi. Türkiye başta olmak üzere bu ittifaka üye birçok ülke DAİŞ’e askeri ve mali destek verenler arasında yer alıyor; ihtiyacı olanlara değil.”

1 KASIM’DA TÜM DÜNYA’DA KOBANE İÇİN MEYDANLARDA OLMA ÇAĞRISI

Uluslararası topluma Kobane’deki Kürt direnişine destek verilmesinin istendiği çağrı metninde, bunun Ortadoğu’da demokrasinin kök salması için önemli olduğu vurgulandı. Metinde, “Rojava’daki demokratik özerk otonom idare modeli, Suriye’deki tüm halklar için örnek teşkil etmektedir. Bu model çoğulcu ve laik iken, farklılıklar içinde birliği gerçekleştirmeye imkan sağlıyor” denildi.

Kobane şahsında Kürt ve diğer halklara karşı gerçekleştirilmek istenen soykırımın engellenmesi için gecikmeden harekete geçilmesi istenen çağrı metninde, 1 Kasım günü saat 14:00’de tüm dünyada destek eylemleri yapılması istendi.

Çağrı metni şu sözlerle sonlandırıldı: “Artık tüm uluslararası aktörlere, ‘başka bir siyaset mümkündür’ mesajının verilmesi zamanı gelmiştir. Tüm dünya halklarını Kobane ile dayanışmalarını göstermelerini istiyoruz. Sizleri, ‘İmdat Kobane’ demek için düzenlenen eylem gününe katılmaya davet ediyoruz. DAİŞ’e karşı direnişi destekleyiniz! Kobane’yi ve insanlığı destekleyin! Şimdi harekete geçme zamanı!

1 Kasım’da yapılacak Kobane’ye destek eylemlerine katılım çağrısının ilk imzacıları arasında Nobel Barış Ödülü sahibi Arjantinli Adolfo Perez Esquivel, Amerikalı ünlü filozof ve dilbillimci Prof. Noam Chomsky, eski AP Milletvekili Luisa Morgantini, Britanya Avam ve Lordlar Kamarası üyeleri bulunuyor. İmzacılar arasında ayrıca, Avrupa, Latin Amerika, Hindistan, Pakistan başta olmak üzere dünya genelinden bilim insanı, siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve hukukçu ile birçok insan hakları kuruluşu, dernek ve kuruluş bulunuyor.

Kaynak: Fıratnews.org