Ελλάδα: Αλληλεγγύη στο ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431ΑΜ στη Θεσσαλονίκη

1431am

σποτάκι εδώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 1431ΑΜ ΣΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Το πρωί της Τετάρτης 5 Νοέμβρη οι πανεπιστημιακές αρχές καθ’ υπόδειξιν της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) ξήλωσαν και κατάσχεσαν τον πομπό με τον οποίο εξέπεμπε ο 1431ΑΜ στα fm. Μετά από παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο του αντιπρύτανη Λαόπουλου από μέλη του σταθμού και αλληλέγγυους, η πρυτανεία έκανε ξεκάθαρη τη στάση της ότι δε θα επιστραφεί ο εξοπλισμός και την επόμενη μέρα ενημέρωσε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο θέμα.

Στην ανακοίνωση αυτήν η πρυτανεία προσπαθεί να μας πείσει ότι υποστηρίζει τις αξίες της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, βάζοντάς τες βέβαια στα στενά πλαίσια της αστικής νομιμότητας (παράλογο;). Ας δούμε όμως τι σημαίνει αστική νομιμότητα στην περίπτωση της μπάντας των συχνοτήτων και πώς την εννοεί η ΕΕΤΤ, με τα συμφέροντα της οποίας εναρμονίζονται οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ αλλά και άλλων ιδρυμάτων της χώρας.

Αστική νομιμότητα λοιπόν σημαίνει 10 μεγαλοεργολάβοι να ελέγχουν το τηλεοπτικό φάσμα σε πανελλαδική εμβέλεια κατέχοντας τα μεγαλύτερα κανάλια και προάγοντας μέσα απ’ αυτά την καθεστωτική προπαγάνδα, εξυπηρετώντας τα δικά τους και ευρύτερα καπιταλιστικά συμφέροντα.

Αστική νομιμότητα σημαίνει τα 10 κανάλια αυτά να έχουν εκατομμύρια χρέη προς το δημόσιο.

Αστική νομιμότητα σημαίνει οι 10 μεγαλοεργολάβοι να κατέχουν αντίστοιχα και τα περισσότερα ραδιόφωνα της χώρας.

Επίσης αστική νομιμότητα σημαίνει ότι οι υπόλοιπες συχνότητες της μπάντας των fm μοιράζονται σε λοιπούς μεγαλοεπιχειρηματίες που εξυπηρετούν δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Όσο για το πώς μοιράζονται, ας δούμε την περίπτωση του Χορτιάτη, που έχει καταληφθεί από φουσκωτούς μαφιόζους που φυλάνε κεραίες με προσωρινές “άδειες”.

Όσον αφορά τώρα τις πρυτανικές αρχές, νομιμότητα σημαίνει συνεδριάσεις σε κλειδαμπαρωμένα κτήρια με την προστασία των ΜΑΤ και αδιαφορία για τα συμφέροντα και τις θέσεις των φοιτητών. Χαρακτηριστικό είναι ότι, την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, στην Αθήνα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αποφάσισε lock-out των πανεπιστημιακών κτηρίων ώστε να αποτρέψει την εφαρμογή αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων, στέλνοντας τα ΜΑΤ να επιτεθούν αναίτια στους φοιτητές. Τέλος, ας αναλογιστούμε τι ήταν “νόμιμο” πριν 41 χρόνια και πόσο εκείνες οι εποχές διαφέρουν από τις σημερινές.

Για μας ελευθερία του λόγου σημαίνει να ακούγεται η φωνή όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας που φιμώνονται από τον κυρίαρχο λόγο. Γι’ αυτόν το λόγο βρεθήκαμε οι ίδιοι και οι ίδιες στην εξέγερση του Δεκέμβρη το 2008, βρισκόμαστε δίπλα στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στη λεηλασία της φύσης, σταθήκαμε αλληλέγγυοι στις εξεγέρσεις των μεταναστών εργατών και μαζί τους παλεύουμε ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο φασισμό και στις διαφόρων ειδών Αμυγδαλέζες. Μαζί με ολικούς αρνητές στράτευσης υψώνουμε αναχώματα στο μιλιταρισμό και μαζί με φυλακισμένους γκρεμίζουμε τα τείχη των αποκλεισμών. Δίπλα σε εργάτες απεργούς διεκδικούμε το δικαίωμα για αξιοπρέπεια και αντιμαχόμαστε την ολοένα και εντονότερη υποβάθμιση των ζωών μας. Να θυμηθούμε βέβαια ότι, όταν ήμασταν δίπλα στον αγώνα των απεργών στις εργολαβίες του ΑΠΘ., κάποιοι οργάνωναν απεργοσπασία χρησιμοποιώντας εθελοντές φοιτητές με το πρόσχημα της “υγειονομικής βόμβας”, ενώ στα επόμενα 2 χρόνια πήξαμε στο σκατό. Αυτοί οι κάποιοι είναι σήμερα πρυτάνεις του ΑΠΘ.

Για όλους αυτούς τους λόγους συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ελεύθερη έκφραση απέναντι σε αυτούς που με το πρόσχημα της νομιμότητας προσπαθούν να επιβάλουν ένα πανεπιστήμιο μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας έρμαιο στα συμφέροντα των ιδιωτών, απέναντι σε αυτούς που διεκδικούν την πρώτη θέση στις κατατάξεις των πανεπιστημίων και την τελευταία στην αξιοπρέπεια…

ΟΣΟ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ
ΤΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ

Ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο
1431ΑΜ
Νοέμβρης 2014

Μας ακούτε:
www.1431am.org
1431 στα μεσαία

1431am