Πύργος,Ηλείας : Σάββατο 29/08, 21:00 – Αντιρατσιστικό/Αντιφασιστικό Φεστιβάλ

11027127_826409967455178_3818761010661854615_n

«Το μεταναστευτικό ζήτημα εντός καπιταλισμού»
-Ομιλίες και συζήτηση πάνω στο θέμα (απο 18:30)

-LIVE (από 21:00)
>Σπείρα
>Dtaeys+Viral (hit n’ rap)
>Opium Curs
>Cfs

Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας

https://www.facebook.com/pages/Αντιφασιστικό-Μέτωπο-Ηλείας/659627567466753?fref=nf

Ανακοίνωση του Αντιφασιστικού Μετώπου Ηλείας για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Για την μεταναστευτική πολιτική εντός καπιταλισμού…

Υπήρξαμε παρατηρητές ενός ευρωπαϊστικού παροξυσμού που εκφράστηκε έντονα τους τελευταίους μήνες μπροστά στην απειλή της ελληνικής εξόδου από την Ε.Ε. Και ενώ ο Έλληνας και η Ελληνίδα διεκδικούσαν διακαώς τα προνόμια του ευρωπαίου πολίτη φάνηκε να αγνοούν το αληθινό πρόσωπο της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης καπιταλιστικής που δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από πόλεμοι, πολιτικές διώξεις, απελάσεις, βασανισμοί, κρατική καταστολή και εργοδοτική βία, στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυσικά οικονομικός έλεγχος των κρατών μελών της.

Αν σταθούμε όμως στις μεταναστευτικές πολιτικές που ασκούνται μέσα στην Ε.Ε καθοριστικό ρόλο παίζει η συνθήκη του Δουβλίνου II(1992) όπου αναγκάζει κάθε μετανάστη να παραμείνει στην πρώτη χώρα άφιξης του με μόνη προοπτική την απέλαση του ή το παράνομο ταξίδι. Και τώρα έρχεται η σειρά του κράτους “να προστατεύσει τα εδάφη του” μέσω της στρατιωτικοποίησης και θωράκισης χερσαίων και υδάτινων συνόρων (FRONTEX),τις βυθίσεις πλοίων και σκαφών και την λιμενική αστυνόμευση. Πολλές άλλωστε οι περιπτώσεις κρατικής δολοφονίας μεταναστών από χέρι λιμενικού. Τα κράτη-φρούρια όμως δεν είναι απόρθητα αφού η ανάγκη από υποτιμημένο εργατικό δυναμικό σε συγκεκριμένους χρόνους και χώρους είναι φυσική για την επιβίωση του καπιταλισμού. Ο παραλογισμός βέβαια βρίσκει συνέχεια και μετά την είσοδο του ατόμου στην χώρα.

Η παρανομοποίηση της ύπαρξης του, τα μαφιόζικα κυκλώματα δουλεμπορίου, ο κοινωνικός στιγματισμός, η ρατσιστική και αστυνομική βία, τα πογκρόμ, η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι επιχειρήσεις σκούπα είναι μόνο λίγα από αυτά που αντιμετωπίζει. Η “φιλοξενία” κορυφώνεται με την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρόκειται για την βίαιη συγκέντρωση μεταναστών άνευ δίκης και κατηγοριών υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης και σίτισης όπου καταδικάζονται σε ένα πλήρως ελεγχόμενο καθεστώς αορατότητας. Μια ειδική φυλακή εκτός ποινικού δικαίου αλλά εντός ποινικής διαχείρισης, δηλαδή με εσωτερικούς νόμους ανεξάρτητους από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Μιλάμε για φασιστικές πρακτικές που εξωραΐζονται από τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη και συμβάλλουν στον διαρκή έλεγχο των μεταναστευτικών ροών σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Οι οποίες ανάγκες προστάζουν την διάσπαση του κοινωνικού συνόλου και την υποτίμηση της εργατικής τάξης, μέλη της οποίας και οι μετανάστες που αποτελούν εύκολο στόχο εκμετάλλευσης.

Οι πολιτικές αυτές δεν είναι άγνωστες ούτε καινούργιες για το ελληνικό κράτος.

Εκείνο είναι που την περίοδο του 90′ επωφελήθηκε από την πτώση του ανατολικού μπλοκ και ανοικοδομήθηκε εκμεταλλευόμενο φθηνό εργατικό δυναμικό. Ενώ μέχρι και σήμερα ο εργασιακός μεσαίωνας ακμάζει τόσο στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας και στη Σκάλα Λακωνίας όσο και στα μικρομάγαζα ευυπόληπτων πολιτών. Είναι αυτό που στοιβάζει ανθρώπινες ψυχές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης(Αμυγδαλέζα-Κόρινθος-Μόρια Λέσβου) και υπό το πανοπτικό του σύστημα, ξυλοκοπούνται και δολοφονούνται μετανάστες από φασιστικές οργανώσεις και χέρια αστυνομικών.(Σαχτζάτ Λουκμάν). Στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου χτίζεται η “ασφάλεια” του κάθε Ευρωπαίου από την Frontex,τον ευρωπαϊκό στρατό φύλαξης συνόρων, που σε συνεργασία με τον ελληνικό στρατό πραγματοποιεί περιπολίες και επαναπροωθήσεις μεταναστών, μετατρέποντας έτσι το πέρασμα συνόρων σε ένα συνεχές ανθρωποκυνηγητό.

Η συλλογική ενοχοποίηση του μετανάστη συντηρείται μέσα από την ανοχή της ελληνικής κοινωνίας στο όνομα μιας πατρίδας, μιας κοινωνικής ευρυθμίας που αντιλαμβάνεται τον διαχωρισμό ως ανάγκη επιβίωσης της. Και ενώ τα συστημικά ΜΜΕ σπέρνουν τρομοκρατία και ρατσισμό τερατοποιώντας τον μετανάστη, ο φασισμός εξευγενίζεται φαινομενικά και οργανώνεται. Από την προβολή της Χ,Α ως μια οργάνωση αντισυστημική μέχρι και την ύπαρξη της στο Κοινοβούλιο φαίνεται πως τέτοιες ιδεολογίες και πρακτικές εγκολπώνονται στην συνείδηση και ηθική του ατόμου.

Βέβαια η αντι-μεταναστευτική πολιτική δεν εξανθρωπίζεται εντός καπιταλισμού όποιο πρόσημο και αν αποκτάει η κυβέρνηση. Με τρανό παράδειγμα την περίπτωση των Σύριων προσφύγων και την «φιλοξενία» στα νησιά Κω και Μυτιλήνη όπου τοπικές αρχές δημιουργούν συνθήκες υγειονομικής κρίσης ως προς την επίτευξη της απομάκρυνσης τους ενώ φασίστες και αστυνομία δρουν ανεξέλεγκτα.

Με διακυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ ακόμη τα στρατόπεδα κράτησης λειτουργούσαν ως χώροι εγκλεισμού των μεταναστών, ακόμη οι άνθρωποι αντιμετωπίζονταν ως λαθραίο εμπόρευμα, ακόμη ήταν δέσμιοι της άδειας παραμονής, των ενσήμων, της εκμετάλλευσης του κάθε εργοδότη, της αστυνομικής αυθαιρεσίας, έρμαια του κάθε ρατσιστή, αποκλεισμένοι από τα προνόμια του “νόμιμου πολίτη”. Ακόμη η κοινωνική ειρήνη των λίγων διασφαλιζόταν εις βάρος των πολλών…

Όχι μόνο όσο υπάρχει καπιταλισμός (εντός ή εκτός ΕΕ, με ευρώ ή χωρίς) αλλά κυρίως όσο οι αυταπάτες για την διαχείριση των μηχανισμών του γίνονται πολιτική γραμμή, τόσο θα αναπαράγεται βία και καταπίεση.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΚΟΙΝΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

mediafire.com/

http://www.mediafire.com/view/bcv93ctobpkzuf7/Ανακοίνωση_του_Αντιφασιστικού_Μετώπου_Ηλείας_για_το_μεταναστευτκό_ζητημα

https://mpalothia.wordpress.com/2015/08/29/πύργοςηλείας-σάββατο-2908-2100-αντιρατσιστ/