Αντίο, φυλακές

ekso-antio-fylakes

Αντίο, φυλακές

<a title="Black International Editions"

href=”http://blackinternational.noblogs.org/” rel=”home”>Black International Editions

 


Αντίο, φυλακές
Πέντε ιστορίες απόδρασης

Δε συμβιβαστήκαμε, ούτε και θα το κάνουμε ποτέ, τόσο με την καθημερινότητα της φυλακής, όσο και με την ύπαρξή της καθαυτή. Μόνο μια σκέψη οδηγεί τα βήματά μας όσο συνεχίζουμε να αναπνέουμε το βρόμικο αέρα του εγκλεισμού: η απόδραση! Η βίαιη, άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος της φυλακής, με όρους πολεμικούς κι όχι υποτέλειας και υποταγής. Την ελευθερία μας θα την κερδίσουμε με τις γροθιές, τα μαχαίρια και τις σφαίρες μας, και θα την υπερασπιστούμε και με την ίδια μας τη ζωή αν χρειαστεί. Γιατί για μας η φυγή από τη φυλακή δεν έγκειται μόνο στην αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας, αλλά και στη συνέχεια της εξεγερσιακής μας δράσης… Αυτό μας το πάθος και το όνειρο μας οδήγησε να μεταφράσουμε και να εκδώσουμε το Adiós prisión από τις εκδόσεις «Μαύρη Διεθνής».

Αυτά γράφουν μεταξύ άλλων τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς (FAI/IRF) και ο έγκλειστος αναρχικός της πράξης Θεόφιλος Μαυρόπουλος, προλογίζοντας το νέο βιβλίο που μετέφρασαν από κοινού στα ελληνικά, με την πολύτιμη συμβολή αλληλέγγυων συντρόφων που βρίσκονται εκτός των τειχών.

Πέντε εξιστορήσεις αποδράσεων, απόπειρες αληθινής φυγής μακριά απ’ το θάνατο, απ’ το κουφάρι της φυλακής, γεννημένες από ένα πηγαίο απελευθερωτικό πάθος κρατουμένων και την έμπρακτη άρνησή τους να σκύψουν το κεφάλι ή να σωφρονιστούν. Γεννημένες από την αγωνία και τον αγώνα τους για ζωή.

Πέρα από θύμησες και στιγμές βιωμένες, οι «πρωταγωνιστές» μοιράζονται μαζί μας κάτι άχρονο: το άσβεστο επαναστατικό πάθος για τη λευτεριά που υπερβαίνει τα πάντα και μετατρέπεται σε πράξη κάθε φορά που μπορούμε ν’ αρπάξουμε βίαια την ευκαιρία.

Πριν μαντέψουμε πώς τελειώνουν οι ιστορίες αυτές, το τέλος επιφυλάσσει τη συνέχεια στο τώρα. Κυρίως όμως οι σελίδες αυτές μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πως, όλοι όσοι τολμούν να φυγαδεύουν διαρκώς τον εαυτό τους απ’ την αιχμαλωσία, δεν πρόκειται να παραδοθούν ποτέ. Και το παραμικρό ακόμη εγχείρημα απόδρασης αρθρώνει το αντίο σε κάθε φυλακή που κρατάει την ύπαρξη σιδηροδέσμια.