Είναι γνωστό πως η γειτονιά και ο κόσμος των Εξαρχείων έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο τόσο στην κατάληψη του πάρκου Ναυαρίνου, όσο και στην κοινωνική νομιμοποίηση της νέας του χρήσης.
Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια καθημερινού, δύσκολου, ακόμα και επικίνδυνου αγώνα, το πάρκο δείχνει να έχει μάλλον κατοχυρωθεί ως χώρος πρασίνου στη συνείδηση της κοινωνίας και στη χωροταξία της πόλης, έχοντας μάλιστα κερδίσει την εκτίμηση και το θαυμασμό χιλιάδων ανθρώπων από κάθε άκρη του κόσμου. Την ίδια στιγμή ωστόσο, δυσκολεύεται να λειτουργήσει και σαν ”κήπος της γειτονιάς, τόπος παιχνιδιού και περιπάτου, συνεύρεσης και επικοινωνίας, δημιουργίας, χειραφέτησης και αντίστασης” όπως από τους πρώτους μήνες της ύπαρξής του επιδιώχθηκε. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, μεγάλο μέρος της γειτονιάς δε χρησιμοποιεί το πάρκο. Ειδικά για τις πιο αδύναμες ομάδες του μητροπολιτικού δημόσιου χώρου, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, η χρήση του πάρκου, σε μεγάλο βαθμό μένει να κερδηθεί.
Σε πείσμα των επιπτώσεων της κρίσης στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και των κεντρικών πολιτικών υποβάθμισης των Εξαρχείων, αποφασίσαμε το άνοιγμα της συζήτησης για τη σύνδεση του πάρκου με τον κόσμο της γειτονιάς του. Καθώς είναι αυτονόητο πως τα τεκταινόμενα στο πάρκο επηρέαζαν και επηρεάζουν το χαρακτήρα της περιοχής και τις ζωές μας, σε μία εποχή που η λογική της ανάθεσης τελειώνει, από τη στάση μας θα κριθεί αν στο πάρκο θα αναγνωρίσουμε ένα πρόβλημα ή μία δυνατότητα για τα Εξάρχεια. Έτσι λοιπόν συζητάμε για:
τι είναι και τι θα μπορούσε να είναι το Πάρκο Ναυαρίνου;
τι πάρκο θέλουμε τελικά;
Η συζήτηση για το πάρκο Ναυαρίνου γίνεται στις 24/1/2014 στις 7μμ στο θέατρο Εξαρχείων, Θεμιστοκλέους 69, και είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους/ες.
http://parkingparko.espivblogs.net/