Ηράκλειο : Τετάρτη 26/08, 18:30 – Συνάντηση για τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία

11863210_10207641977672040_3046230341876879753_n

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Συνάντηση για τη συγκρότηση

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 18:30, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (αίθουσα Σουκατζίδη(μεγάλη))

Τα τελευταία χρόνια, η σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας και η εκτίναξη της ανεργίας έχουν αποθρασύνει τους εργοδότες και έχουν μετατρέψει την αγορά εργασίας σε ζούγκλα.

«Δούλεψε ανασφάλιστος, κάτσε παραπάνω ώρες απλήρωτος, βολέψου με τα ψίχουλα που σου δίνουμε, ξέχνα δώρα και επιδόματα, σκύψε το κεφάλι και-πάνω απ’ όλα- μην πολυδιαμαρτύρεσαι γιατί έξω περιμένουν ουρά».

Το ίδιο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμά σε 2 εκατομμύρια τους «μαύρους» εργαζόμενους και σε ένα εκατομμύριο τους απλήρωτους επί 1-5 μήνες. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερο ως αναλώσιμοι σκλάβοι στους οποίους δεν αναγνωρίζονται ακόμη και τα στοιχειώδη τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε τομείς όπως ο τουρισμός θεωρείται αυτονόητη η 12ωρη εργασία χωρίς ρεπό επί 6 και 7 μήνες. Δουλειά – κυριολεκτικά – μέχρι θανάτου, όπως απέδειξε με δραματικό τρόπο ο θάνατος εργαζόμενης από εξάντληση σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου.

Στο Ηράκλειο, το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει αρκετές φορές μάρτυρες παρόμοιων καταστάσεων:

– Πριν από μόλις ένα χρόνο, καταγγέλθηκε ότι κατάστημα απαγόρευε στους υπαλλήλους του να επισκεφθούν την τουαλέτα κατά τη διάρκεια του 8ώρου τους.

– Τον περασμένο Νοέμβριο, έγκυος εργαζόμενη μηχανικός στην εταιρεία ΠΑΝΘΕΟΝ κατήγγειλε ότι εκβιάστηκε από τους εργοδότες της να προχωρήσει σε έκτρωση προκειμένου να παραμείνει στη δουλειά

– Πριν μερικούς μήνες, εργαζόμενη σε χρηματιστηριακή εταιρεία ξυλοκοπήθηκε εν ώρα εργασίας από το αφεντικό της και μετά από λίγο καιρό απολύθηκε.

– Πριν λίγους μήνες απολύθηκε εργαζόμενη από την Ανακύκλωση επειδή τόλμησε να πάθει σοβαρή ζημιά στην σπονδυλική της στήλη και να χρειαστεί εγχείρηση (σε μία επιχείρηση που από τη φύση της εργασίας, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να σκύβουν συνέχεια μπροστά στην κορδέλα της διαλογής).

– Τελευταίο δείγμα εργοδοτικού αυταρχισμού εν εξελίξει αποτελεί η εκδικητική «μη ανανέωση σύμβασης», όπως ονομάζεται η απόλυση, καθηγήτριας στο φροντιστήριο ΕΠΙΛΟΓΗ, όταν αυτή αρνήθηκε να υπογράψει ψευδώς ότι έλαβε Δώρο Πάσχα το οποίο δεν της είχε καταβληθεί. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (στην προκειμένη περίπτωση συμβάσεις ορισμένου χρόνου) αποτελούσαν πάντα εργαλείο πειθάρχησης των εργαζομένων που δεν «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις».

Η εργοδοσία, σε μία επίδειξη θράσους, αφού αρνήθηκε να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη, χρησιμοποίησε τακτικές ακραίας τρομοκράτησης: Κατέφυγε στην ασφάλεια Ηρακλείου(!) προκειμένου αυτή να νουθετήσει την εργαζόμενη και το σωματείο της και έστειλε εξώδικο προς το σωματείο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου επειδή εξέφρασε δημόσια την αλληλεγγύη του στον αγώνα της απολυμένης καθηγήτριας! Επίσης, ανάγκασε με διάφορους τρόπους τους υπόλοιπους καθηγητές του φροντιστηρίου να υπογράψουν είτε κείμενο στήριξης στην εργοδοσία είτε υπεύθυνες δολώσεις ότι δεν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες της εργοδοσίας απέναντι τους!

Η φιλοεργοδοτική στάση της Επιθεώρησης Εργασίας και οι ανακοινώσεις, άμεσης ή έμμεσης, στήριξης προς το φροντιστήριο από το Σύλλογο Φροντιστών και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων (!) κάνουν ξεκάθαρο ότι τα στρατόπεδα έχουν πλέον τεθεί με σαφήνεια: Από τη μία οι εργοδότες, τα τσιράκια τους και οι μηχανισμοί του κράτους και από την άλλη οι εργαζόμενοι που τολμούν να σηκώσουν ανάστημα, τα σωματεία τους και οι αλληλέγγυοι.

Η αλληλεγγύη όλων μας οφείλει να είναι δυναμική, συνεχής και πολύπλευρή. Σαν ένα πρώτο βήμα καλούμε σε συνάντηση συντονισμού με στόχο τη δημιουργία μίας ανοιχτής πρωτοβουλίας ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία με στόχο:

  • τη συνεχή παρέμβαση, ενημέρωση και στήριξη των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
  • το συντονισμό και την οργάνωση των σχετικών κινηματικών δράσεων.
  • τη νομική και οικονομική στήριξη των εργαζομένων που προχωράνε σε καταγγελία μέσω της δημιουργίας ταμείου αλληλεγγύης.

Πρωτοβουλία ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία

https://mpalothia.wordpress.com/2015/08/22/%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7-2608-1830-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7/