SOLIDARITY FEST FOR ANTIFA-BRICK EVICTION (22 march 2014-Antwerp)

1782134_463444857090433_1725210567_n

22 maart 2014 – Doors: 2 PM / damage: 5 €    @ Begijnenvest 18 / antwerpen


ANOTHER PLACE EVICTED SOON … De Antifa-Brick @ Britselei / Begijnenvest will have to stop their activities and social projects on the 31st of March. Due to an eviction ordered by the owners…. Means we embrace ideas or adresses for a new place to continue our DIY and non-profit activities. Thanx for sharing this message. Cheers and up the spirit..

Opvanginitiatief moet voormalige politierechtbank verlaten

 

“Maandelijks betaalden we een vergoeding van 500 euro, bovenop de kosten van elektriciteit en verwarming. Met de variërende groep van vijf tot tien vrijwilligers betaalden we dat bedrag uit eigen zak”, zegt initiatiefnemer Fred Van Damme, die straathoekwerker is bij Free Clinic vzw, het opvangcentrum voor druggebruikers.
Een hiaat in het bestaande opvangaanbod werd ingevuld, want tijdens het weekend is de stedelijke nachtopvang gesloten. “In het weekend schuiven per dag zo’n 80 tot 100 dak- en thuislozen aan tafel aan. En ja, nu en dan verleenden we onderdak aan een handvol mensen. Zo verblijven nu twee zestigplussers, een moeder met twee kinderen en een 70-jarige vrouw in het complex.”
Fred Van Damme wist dat het verlenen van onderdak inging tegen de voorwaarden die Regie der Gebouwen, die het pand in opdracht van de federale overheid beheren, had gesteld.
“Het was kiezen tussen menslievendheid en het op de letter naleven van het contract. Had ik dan die mensen de straat op moeten sturen? Tijdelijk onderdak – en ik benadruk ‘tijdelijk’ – geeft hen de kans om financieel even op adem te komen en een nieuwe start te maken. In het verleden is zo al een achttal mensen kunnen herbeginnen. We worden als opvanginitiatief afgerekend op de letter van het contract”, betreurt Fred Van Damme. “Er zit niets anders op dan nu op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor het inloopcentrum en de weggeefwinkel.

“Gewaardeerde partner”

Koen De Vylder, directeur van CAW Metropool, reageert: “In De Antifa-Brick vonden we een zeer gewaardeerde partner voor de winteropvang. Het is betreurenswaardig dat hun werking in het gedrang komt, terwijl de stad nu reeds kampt met een tekort aan inloopcentra. Hoe zullen we er weer in moeten slagen om die groep dak- en thuislozen bijkomend op te vangen?”
(link source)