Anarchistisch Centrum – Gent (hellgium)

sol

Het Anarchistisch Centrum is een ontmoetingsplaats voor individuen en groepen die in het Gentse bezig zijn met anarchisme en/of direkte aktie. Anarchisme betekent voor ons dat we op een anti-autoritaire manier willen werken aan een ecologische samenleving waar alle macht gelijk verdeeld is.

Sparrestraat 1A, 9000 Gent

asszcollectief@gmail.com

http://www.anarchie.be/AC/

Aktieviteiten

Maandagavond (20.00u): Infomania, een wekelijkse info-activiteit over allerlei aktiegroepen, milieu, antiglobalisme, antimilitarisme,… Raadpleeg de Infomania kalender om te zien wat er nu op het programma staat (want af en toe is er een maandag zonder infomania)!

Woensdagavond (20.00u): volxkeuken, een vegetarisch eetfestijn voor en door het volk. Superdemocratisch: je kunt hier niet alleen lekker en goedkoop eten (2.5 pleuro) maar als je wil mag je zelfs helpen koken of afwassen! Daarna is er café.

Vrijdagavond (19.00u): Solidariteitscafé door vluchtelingen om andere illegalen te steunen. Vanaf 19h is er een vegetarische maaltijd (2.5 plEuro), daarna is er café. Regelmatig zijn er ook andere activiteiten en benefieten – hou de AC agenda in het oog!

Op de andere dagen is het AC ook beschikbaar voor jouw aktiviteiten! Je kan de ruimte reserveren door je aktiviteit + kontaktinfo in te vullen in de agenda achter de bar, of per mail: anarchistischcentrum at lycos punt com

Werkgroepen

Volkxeuken

De hoofdbedoeling van een volxkeuken is mensen samen te brengen door samen te koken en te eten. Zo wordt een informeel ontmoetingsmoment geceëerd tussen groepen en individuen die daar anders niet veel gelegenheid toe krijgen. De aktiebeweging kende en kent elkaar vooral van vergaderingen en demonstraties, maar veel uitwisseling komt daar niet noodzakelijk uit voort.
Elke week worden vrijwillige kokers (en afwassers) gezocht, die op enkele uurtjes tijd een vegetarische maaltijd klaarstomen voor een dertig tot vijftig mensen. De maaltijd kost 2.50 plEuro, wat min of meer voldoende is om de onkosten en de opbouw van keuken financieel te dekken. Het is geen liefdadigheidskeuken of sociaal restaurant, maar het zal duidelijk zijn dat de kostprijs voor de meeste eters geen onoverkombare hindernis is. Een restaurant is het in feite überhaupt niet. Van de eters wordt verwacht dat ze de volkskeuken mee helpen waarmaken. Dat betekent bijvoorbeeld meehelpen koken of schoonmaken van de keuken, want als dat niet gemeenschappelijk gebeurt is er ook geen eten.
Aan de keuken is ook een bar gekoppeld, wat het eetpartijtje alleen maar gezelliger maakt. De werking van de bar en de keuken, alsook het algemeen onderhoud ervan, is in handen van een kleine groep vrijwilligers, die niet meer doen dan erop toe zien dat alles vlotjes verloopt: voorraden aanvullen, geld tellen en af en toe eens extra hulp bieden.
De volkskeuken zal blijven bestaan zolang de nood bestaat aan een gezellige, informele ontmoetingsruimte. Wanneer dit initiatief zou afglijden naar een goedkoop vreetmoment (eten, betalen en weg), dan kan bezwaarlijk nog gesproken worden van een opbouwend alternatief.

Solidariteitscafe

Elke vrijdag vanaf 19u kan je bij ons terecht voor een vegetarische maaltijd en aansluitend café. De Volxkeuken en het café worden voornamelijk door vluchtelingen uitgebaat.
Soms zijn er andere initiatieven die meehelpen. Feedback,ideën en helpende handen altijd welkom!
Juli en augustus alleen café!
Gentse Feesten: gesloten

contact: acsolidariteitscafe at gmail punt com

flyer solidariteitscafe

Achtergrondinfo

Het Anarchistisch Centrum is vooral een ontmoetingsplaats waar je individuen en groepen kan tegenkomen die bezig zijn met direkte aktie en/of anarchisme. Je vindt en hoort er ook aankondigingen en info over deze groepen.
De rode draad doorheen deze diverse groepen en individuen is de wil om aan een radicale democratische verandering te werken los van elke politieke partij. Direkte aktie slaat niet enkel op betogingen, bezettingen of kraken maar op elke activiteit waarbij mensen zeggen “wij nemen het heft zelf in handen” en zich niets meer aantrekken van de bestaande machtsstructuren. In groep eten bestellen of samen een systeem om auto’s te delen opzetten is voor ons ook een vorm van direkte aktie.
De groepen die je in het AC tegenkomt en die ook gebruikmaken van de (vergader-)infrastructuur zijn niet allemaal aangesloten bij het AC zelf. Groepen als Queerilla, Bomspotting, VAK, UDEP, Resist, Indymedia, Voor Moeder Aarde, JNM FAM, Wildgroei, krakers, … hebben hun eigen profiel en agenda maar komen elkaar wel tegen in het Anarchistisch Centrum.

Het Anarchistisch Centrum bestaat al sinds 1993. Het heette toen nog Anarchistische Economische Gemeenschap (als persiflage op de Europese Gemeenschap) en was vooral economisch geïnspireerd. De mensen kwamen uit verschillende anarchistische groepen of uit radikale milieu- en vredesbewegingen. Binnen het AC ontstonden groepen als de Volxkeuken, het Voedselkollektief , de mobiele aktiekeuken de Kokkerellen, de Tuingroep (samen verzorgen van een grote biologische tuin) en de transportgroep (gedeelde camionette en auto’s).
De eerste jaren was er geen vast lokaal voor het AC, de volxkeukens gingen bijvoorbeeld door bij mensen thuis. Een paar maanden lang was het AC gehuisvest in een Gents kraakpand en in september 1995 vond het AC na lang zoeken een onderkomen in de Sparrestraat (Gentse wijk Brugse Poort). Er kwam niet alleen een café en secretariaat bij maar ook een nieuwe groep: infomania die elke maandag een info-aktiviteit organiseert.
Vanaf 1997 waren steeds meer mensen te vinden voor het voeren van akties binnen het AC. Een naamsverandering drong zich op en de Anarchistische Economische Gemeenschap werd het Anarchistisch Centrum. Vooral de Autonome Vluchtelingensteungroep was heel aktief. Rond de vluchtelingen- en illegalenproblematiek waren er niet enkel veel direkte akties maar ook uitdelingen van tweedehandskledij, papperassenhulp voor illegalen, een vluchtelingencafé op vrijdagavond,…
Maar de tijden veranderen (zeer snel in het aktiemilieu!) en het AC werd meer en meer een ontmoetingsplaats voor allerlei aktiegroepen en sympathisanten.