OKRUGLI STOL O FANZINIMA I NEZAVISNOM IZDAVAŠTVU 23.05.2014., Čakovec

zin

discussion about fanzines and independent publishing

.23.05.2014., Friday

or in case of bad weather Dr. Ivana Novaka 3

(library Tabula Rasa

..autonomous center ACT

Pozivamo vas na okrugli stol na temu “Fanzini kao kulturološki fenomen – Od fanzina do društvenih mreža”.

Hrvatska fanzinaška scena najveći val doživjela je polovicom devedesetih godina. Fanzini kao primjer nezavisnog izdavaštva sudjeluju u povezivanju scene te služe kao sredstvo komunikacije ljudi unutar iste, a potpuno su nezavisni od sustava poreza i djeluju na anti-copyright principima. Koliko su fanzini utjecali na društvo? Danas, fanzini izlaze, no u izrazito malom broju i kao tiskani alati zauzimaju posebno mjesto na nezavisnoj sceni gdje povezuju pojedince u njihovom aktivizmu i komunikaciji. Raspravit ćemo o idejama koje su pokrivali te njihovim polaganim odumiranjem pod navalom internetskog doba i društvenih mreža.

Kao govornici na okruglom stolu prisustvovat će Robert Posavec, Teodor Petričević, Emil Marciuš i Loren Purgar, a okupit ćemo i mnoge sudionike/ce koji/e su tokom 1990-tih na neki način sudjelovali u stvaranju fanzinske scene u gradu Čakovcu i okolnoj regiji. Gost i moderator okruglog stola je Marko Strpić, urednik u nezavisnoj izdavačkoj kući i knjižari “Što Čitaš?”

Okrugli stol održat će se u petak 23. svibnja 2014. u 18 sati na prostoru bivše vojarne Čakovec (mjesto Inicijative 1729/2), na adresi Bana J. Jelačića 22. U slučaju lošeg vremena održat će se u  Knjižnici i čitaonici Tabula Rasa n na adresi Dr. Ivana Novaka 38 (zgrada Starog Hra

sta, prvi kat).AUTONOMNI CENTAR ACT